22 Mayıs 2012 Salı

HTML nedir ?

Merhaba arkadaşlar bu makalemde sizlere Html ve XHtml arasındaki farkları anlatmayı düşünüyorum.Farklara değinmeden önce html nasıl çıkmış hikayesi neymiş nasıl bir dilmiş ondan sizlere bahsedicem.
Html dediğimiz teklonoji 80 lilerin sonlarında isviçrede tim barner lee denen bi fizikçi tarafıdan yapılmıştır.Html açılımı Hyper Text Markup Language'dir ve bu bir işaretleme dilidir.Xml ile bu bağlamda benzerlik gösterir.ancak Xml i daha çok farklı platformlar arası veri alışveriş için kullanıyoruz.Html daha çok bu fizikçi abilerimizin düzenli olarak makalelerini yayınlayabilmeri ihtiyacından yola çıkılarak yaratılmıştır.Amaç makalelerini yazıp sunucuya atmak ve farklı laboratuvarlardaki yada farklı lokasyonlardaki bilim insanlarının bu makaleleri okuyarak bilgi sahibi olabilmeleri.Gün geçtikçe bu işlemler dahada günlük hayatımıza girmiştir ve bireysel web sayfaları ortaya çıkmıtır.Kullanımı arttıkça farklı standartlarda ortaya çıkmaya başlamıştır. 1994 yılında W3c adı ile bir standart ortaya çıkmıştır.IBM - Apple - Sun gibi büyük firmalar bu işaretleme dilini standart bir hala getirmişlerdir.Bu büyük adımdan sonra ise web dünyası büyük bir gelişim ve değişim geçirmeye başlamıştır.Web sitelerinin geleceğine bakıcaksak eğer öncelikle geçmişe bir göz atmamız gerekli.eğer versiyon olarak tanımlamak gerekirse ki bu versiyon dediğim daha çok dönemler versiyonlardır web 1.0 90 lı yılların sonuna kadar dönemi kapsamaktadır.Bu dönemde web siteleri web sayfalarından oluşuyor ve üreten ve tüketen diye tabir edebileceğimiz Üretici ve Tüketiciler var.Tüketici kullanıcı.Üretici ise web sayfalarına metinler ve resimler ekleyen kişilerdir.O dönemde 1000 kişi web sayfası üretiyorsa 10000 kişide tüketici durumunda web sayfasına girer bilgi edinir işini gördükten sonra sayfadan çıkar.Üreten'e göre tüketen sayısı o dönemlerde çok fazlaydı.Web 1.0 döneminde aynı bugünkü gazete ve dergiler gibiydi web sayfaları sınırlı üretici ve çok sayıda tüketici.Aslına bakarsak bu büyük bir problem arkadaşlar bunun içinse Web 2.0 dönemine geçildi.Bu dönemde de amaç tüketicileri üretici kısmına kaydırmaktı.Arz talep bir şekilde karşılanması gerekiyordu.Bu dönemde görsellik çok ön plandaydı ve web siteleri oldukça albeni kazanmıştı.Güzel bir örnek vermek gerekirse bu tarz sitelere Youtube diyebilirim.Burda bildiğiniz gibi her tüketici bir video yükleyerek üretici pozisyonuna geçebiliyor.Yani sitedeki içeriği siteyi kullanan kişiler meydana getiriyor.Bu dönemde web programcılığı ortaya çıktı.Cgi -Php -Asp-Jsp gibi diller kullanılarak html ile bütünleşik bir yapıda kullanıcılardan Resim , Metin ve Video gibi daha birçok veri alındı ve işlendi.Bu sayede sayfalara başka kullanıcılarında katılımı sağlandı.Burdan sonrasıda arkadaşlar hepimizin bildiği Facebook , Twitter gibi hayatımızın içinde yerini alan ve sürekli olarak kullandığımız web siteleri.Turistik hikayemizden sonra arkadaşlar gelelim html'e.



<html> <!—Her html sayfa <html> ile başlar </html> ile biter burası kök dizindir.Bu Html kök dizinimizin 2 tane alt elemanı olabilir.-->
<head>
 <!--   //sayfanın görsel olmayan ama ilgili bazı bilgileri barındıran kısımdır. Daha sonra değiniceğim css javascript kodları bu bölüm içine yazılır.Tabi bunlarla kısıtlı değildir.Arama motorları için direktifler.Arama motoru indexlesinmi indexlemesinmi ? hangi süre aralıklarında indexlensin gibi görünmeyen ayarlarımızı bu bölümde yaparız.
</head>
<body>
<!--Bir html dökümanın sayfa içerisindeki göstericeği resim metin her ne gösterilicekse bu bölümde istenildiği gibi biçimlendirilerek gösterilir.
 Selam Dünya
</body>
</html>

Html dünyasına böyle bir giriş yaptıktan sonra ilerlemeye devam edicez arkadaşlar






12 Mayıs 2012 Cumartesi

MSSQL Fonksyonlar -- TSQL --

Selam arkadaşlar bu yazımda sizlere fonksyonlar hakkında bilgi vericem.C#'dan da hatırladığımız gibi işlerimizi çok kısaltan hızlandıran hazır fonksyonlarımız vardı.Bunlar MSSQL'de de var ve bunları sorgularımızda kullanmaktayız.Aşağıdaki resimde Fonksyonları nerde bulabileceğinizi görüceksiniz.Ben hepsine değinmiycem sadece Mathematical (Math) , Date and Time  ve String Fonksyonlar üzerinde durucam.



Bu fonksyonlar üzerinde örnekler yapıcam ve select cümlelerim içinde nasıl işimize yararlar ve işlerimizi kolaylaştırırlar bunlar üzerinde durucam.

MSSQL Select Sorgusu -- TSQL --

Merhaba arkadaşlar makalemde select sorgusu üzerinde durucam. Select sorgusu üzerine örnekler ve açıklamalarla devam edicem. TSQLNedir? makalemde Veri tabanı - Tablo kavramlarından bahsetmiştik.Artık işlerimiz hep bu veri tabanı ve tablolar üzerinden devam edicek.Veri Tabanı verilerimizi düzenli bir biçimde saklamamıza yarardı ama bu veriler sadece saklanırlarsa bir işe yaramazlar.Verileri çekip bunları isteğe göre listeleyip bunlar üzerinden raporlar olsun istitastikler olsun hepsini alabiliriz.Bunları yapabilmek içinde Select sorgusunu iyice öğrenmemiz gerekli arkadaşlar.Uzatmadan Örnekler üzerinde devam edicem.


SELECT * FROM Customers

Temel yazım şeklli şöyledir arkadaşlar SELECT KOLON_ADI FROM TABLO_ADI .Örneğimde Customers diye bir tablom var ve içindeki tüm kolonlardaki verileri bana getir diyorum. Burda *(Yıldız) ifadesi tüm kolonlar anlamına gelir.

select CompanyName,ContactName,ContactTitle from Customers

Burdada 3 tane kolon adı belirtmişim ve Customers Tablosundan bu 3 kolondaki tüm verileri listelemişim.


Daha açıklayıcı olması için ekran görüntüsü ekledim arkadaşlar. Customers tablom aslında 11 kolondan meydana geliyor ama ben sadece 3 kolon belirttim ve onlardaki verileri çektim.

select CompanyName as Firma ,ContactName as Kişi,ContactTitle Ünvan
from Customers

Bu örneğimde ise bir öncekinden çok az bir fark var Üstteki resimde gördüğünüz CompanyName yazan kolon adı yerine Firma yazıcak.Yani görünen kolon adını değiştiricek.Kolon adı arada boşluk bırakılarak yazılamaz arkadaşlar. Birkaç farklı yöntemi daha var bunlarda yazabilirsiniz.Başka örneklerde göstericem.

select FirstName+' '+LastName [Ad Soyad] from Employees

Emloyees tablomda ad ve soyad kolonları var ve ben bunların tek bir kolonda gösterilmesini istiyorum.Burda kolon adı için farklı bir örnek daha var arkadaşlar köşeli parantezler içine boşluk kullanarak Ad Soyad yazılmış eğer boşluk bırakılarak kullanılıcaksa bu yöntem tercih edilmelidir.




select  CompanyName,ContactName,ContactTitle,Country
from Customers where Country = 'Germany'

Örnekte ülkesi Germany olanları listelemişiz.Burda dikkat edilmesi gereken bir değişik var.Where koşulundan sonra Country kolonunun içindeki değer eğer Germany ifadesine eşitse listele diyor.Bu C#'daki karar yapılarına benzerlik gösteriyor arkadaşlar.


select  CompanyName,ContactName,ContactTitle,Country
from Customers where Country = 'Germany' or Country = 'USA' or Country = 'UK'

select  CompanyName,ContactName,ContactTitle,Country
from Customers where Country in ( 'Germany','USA','UK');

Yukarıda iki tane sorgum var ve ikiside aynı işlemi yapıyorlar.İlk sorgu ikincisine nazaran daha uzun.Bu sorgular ülkesi Germany yada USA yada UK olanları listeler.

select Distinct Country from Customers

Yine sorguda bir farklılık var arkadaşlar distinct ifadesi eşssiz tekrarsız anlamındadır.Country kolonunda tekrar eden ülkeler var diyelimki.Bunları tekrarsız getirir yani 10 tane Germany olduğunu varsayarsak sadece 1 tane getirir benzersiz tekrarsız durumdakiler gelir.

select ProductName,UnitPrice
from Products where UnitPrice between 30 and 50

Between arasında anlamındadır.Örnekten yola çıkarsak unitprice(fiyatı) 30 ile 50 arasında olanları listeliyor.


select CompanyName
from Customers where CompanyName like 'T%' -- T ile başlayan.

select CompanyName
from Customers where CompanyName like 'T%S' -- T ile başlayan S ile bten.

select CompanyName
from Customers where CompanyName like '%T%' -- Bi yerlerinde T olsun.


Yukarıda 3 örneğim Like komutu ile ilgili arkadaşlar.Yanlarındada açıklamları var.Yaptığı iş şöyle CompanyName Kolonundaki verilerden belirtilen şartlara uygun olanlarını getiriyor.Şöyleki ilk örnekte baş harfi T olucak devamını dikkate almıyor.Burdaki % işareti sonda olan bir örnek yapmadım eğer like '%T' yapsaydım sonu T ile bitenleri getiricekti.


Select ProductName From Products Order By UnitsOnOrder Asc

Sıralama işlemi yapmamı sağlar.Yazımı Order By KOLON_ADI Asc şeklindedir.Asc alfabetik sıralama içindir yazmak zorunda değilsiniz sadece order by kullansanızda sıralar. Desc'de tam tersi şekilde sıralama işlemi yapar arkadaşlar.


Tüm örneklerimi Microsoft'un verdiği Northwind Db üzerinde yaptım ve bu Db üzerinden devam edicem arkadaşlar.Download etmek isterseniz NorthwindDB 'den indirebilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler.







8 Mayıs 2012 Salı

C#'da Connection Pooling

Merhaba sayın arkadaşlar bu makalemde kodlarımıza biraz takla attırıcaz.Connection Pooling meselesi üzerinde durucaz.Şimdi Pool havuz demek arkadaşlar.Elimizde bir havuzumuz var . Connection kelimesini açmaya gerekte pek görmüyorum .Bir bağlantı havuzumuz var ve bağlantılarımızı aslında farketmeden bunun üzerinden kuruyoruz bunları biliyormuydunuz?Bilmiyorsanızda artık kafanızda biraz kıvılcım oluşmuştur arkadaşlar.Bir hikaye geldi aklıma hepimizin bildiği yada bilmediği bisiklet kullanmak.Ben biliyorum öğrenene kadar uğraşmıştım baya ama sonunda iyi denebilcek seviyede kullanabiliyorum.Bir kere öğrendikten sonra tekrar öğrenme gibi bir çabaya girmedim doğrusu elimde değil.Aynı şekilde yüzmede 1 kere öğrenebilir.Sonra sıkıntı çekmeden her sene yüzer geçersiniz.Connection Pooling de buna benzer bir tavır sergiler arkadaşlarım.Hani beynimiz nasıl yüzme becerisini edindiğinde bunu unutmuyor.Belleğimizde bunu unutmuyor.Bu sefer diyelim bir bağlantımız var elimizde onu açıp kapattığımızda hız artışı sağlıyor.Bir örnek üzerinde deneyelim arkadaşlar.


            listBox1.Items.Clear();
            SqlConnection con = new SqlConnection("Server=.\\BLACK;Database=Northwind;Trusted_Connection=true;Pooling=False");
            DateTime dtBaslangic = DateTime.Now;
            for (int i = 0; i < 1000; i++)
            {
                con.Open();
                con.Close();
            }
            listBox1.Items.Add((DateTime.Now - dtBaslangic).TotalMilliseconds.ToString());

Örnekte 1000 tane bağlantımı açıp kapattım.5 saniyemi aldı beklemesi biraz sıkıcı oldu.Belkide başınıza hiç gelmemiştir bunun nedeni Default olarak Pooling True gelmesindendir.Başka Defaultlarıda vardır.Bunları birkaç örnek sonra sizlere göstericem.
Örnekte Başlangıcı DateTime.Now diyerek alıyorum ve bitişinde de tekrar anı yakalayıp başlangıç saatimi ondan çıkarıyorum sonucunda detaylı görülebilmesi için milisaniye cinsinden listboxıma aktarıyorum.Burda Pooling Değerimi True yaptığımda ise inanılmaz bir fark oluyor arkadaşlar.Resimlerle göstereyim.




Resimleri pek güzel kesip parçalayamadım ama üstteki False olan milisaniye cinsinden büyük bi zaman farklı olmuş arkadaşlar.Alttakinde ise zaman çok az geçmiş çok hızlı bir şekilde bağlantı işlemlerini gerçekleştiriyor. 

Bir başka bilinçli olarak kullanmadığımız özelliğine daha değinicem arkadaşlar aslında gizliden gizliye bizi bu max pool size diye kısıtlıyor.Default olarka Maximum Açık Bağlantı Sayımız 100 dür arkadaşlar.Kapatmadığımızda bağlantılarımızı ve açmaya devam ettiğimizde maximum sayıya ulaştığımız ve geçmeye çalıştığımız taktirde hata alırız.Sevdiğim bir söz var bir makalede okuduğum.Database bağlantılarında durumumuz şöyle olmalı "mümkün olduğunca geç bağlan,erken çık".
Bir tane deneme yapalım bağlantıları kapatmayıp patlayalım arkadaşlar.



            for (int i = 0; i < 1000; i++)
            {
                SqlConnection con = new SqlConnection("Server=.\\BLACK;Database=Northwind;Trusted_Connection=true;Pooling=True;max pool size=50;");
                con.Open();
            }


Patladığımın resmini görüyorsunuz arkadaşlar. Visual Studio burda bana kızıyor.Bağlantı açmışım kapatmamışım maximum 50 tane bağlantı kurucam demişim.ama ben 1000 tane kurmaya çalımışım.Burası çok önemli arkadaşlar çünkü açtığımız her bağlantıyı kapatmamız gerekli.Her açık bağlantı sistem kaynağından tüketir.O zaman şu soru geliyor benim aklıma max pool size ı arttıralım geçelim.Arttıralımda her güzel şeyin birde kötü tarafı vardır arkadaşlar . Burda Connection Pooling işlemi kullanıyoruz ve bu bizim belleğimizden yiyor.Projemizin yapısına göre ihtiyaca göre Pooling sayısını ayarlamalıyız.Ayarlamadık diyelim en ve en önemlisi açtığımız tüm bağlantıları işleri bittiği zaman kapatmalıyız.

Open() ve Close() olaylarını biliyoruz üstünde durmuycam arkadaşlar.Birde Dispose() olayı var tam olarak kurtulmak istiyorsak tam olarak derkende Close()'dan birkaç adım öteye gider .Bağlantının durum bilgisini ve bağlantının bazı özelliklerinide temizler.Şimdilik bilgim dahilinde olan kısım bu kadar arkadaşlar.

Makalem umarım yardımcı olmuştur.Beni Takip etmeye devam edin !

7 Mayıs 2012 Pazartesi

TSQL - Constraint

Selam arkadaşlar Constraint kelimesi sözlüklerde zorlama, baskı, sınırlama gibi anlamlarda geçiyor.Bizde ise Database Constraint yani veri tabanı kısıtları diye geçiyor.Kısıtlar kolonlarda yer almasına izin vereceğimiz verileri belirleyen kuralları tanımlamamızı ve veri bütünlüğünü korumayı sağlarlar.Kısıtlarımız 5 tanedir arkadaşlar.


  1. Primary Key
  2. Foreign Key
  3. Unique Key
  4. Default
  5. Check
Primary Key : Herhangi bir sistem içerisinde var olan her varlığın birbirlerinden ayırt edecek bir değeri olması gereklidir.Bir tabloda bir veriyi diğer veriden ayırmak için Primary key(Birincil Anahtar) kullanırız.Primary key bize benzersizlik sunar ve null değer içermez.Şöyle düşünün bir web siteniz var.Bir üye tablonuz var.Adı Ali soyadıda Kara olan iki kişinin kaydı var.Bu iki aliyide birbirinden ayırmak imkansız duruma geldi.Primary key bize bu kişileri ayırmak için yardımcı olur.


Örnek bir tablom var arkadaşlar burda ID adında bir primary key belirlemişim.İlk önce anahtarı görüyorsunuzdur sanırım sarı renkte olan.Her tabloda bu anahtarlardan bir tane olabilir.Yani her tabloda sadece bir primary key tanımlayabiliyoruz.ID kolonunu gördüğünüz gibi int olarak tanımlamışım.Bu stringde olabilirdi.Neden int derseniz Identity diye bir yapı var.


Kolonun özelliklerinden Identityye gelirseniz ve onu true yaparsanız.Yukarıdaki resimdeki gibi olucaktır.Peki Identity nedir ? Identity Otomatik olarak artan bir sayı değeridir.Başlangıç ve artış değerleri verilebilir.Default olarak 1 den başlıyor ve 1 er 1 er artış gösteriyor.Bu artma olayıda kayıt girildikçe gerçekleşmektedir.İlerideki örneklerde görüceksiniz.

Foreign Key : Arkadaşlar bildiğiniz gibi tablolarımız arasında ilişkilerimiz var.Bir sonraki makalemde bu konuya giricem.Bir tablodaki Primary Key başka bir tabloda temsil ediliyorsa yani başka bir tablodada kullanıyorsa bu kolon Foreign Key olur.



Bir Tabloda Foreign Key Birden fazla olabilir.Resimde 2 adet tanımlanmış ve gri renkli anahtar şeklinde ifade edilmiş.

Unique Key : Benzersiz alanlar için kullanılırlar.Yani Bu kolona girilen her veri birbirinden farklı olmalıdr.Primary Keyle benzerlik gösterirler bu açıdan ama.Bir tabloda Birden fazla Unique Key kullanılabilir ve Primary Key Null değer alamaz.Unique Key 1 kerelik Null değer alabilir onun için benzersiz niteliği taşır.



Unique Key'in de arkadaşlar ters mavi bir anahtardır gösterimi.

Default : Adı üstündedir arkadaşlar default değerler vardır bildiğiniz gibi bir işlem yapılmadığında alınıcak bir değer.Şöyle düşünün arkadaşlar bir üye tablonuz var.Üyelerin kayıt tarihlerini tutuyorsunuz.Bu bölüme default olarak günün tarihini al dediğimizde.Direk olarak o bölüme kayıt girilse yada girilmese bile bir değer atıycaktır.Buda default dediğimiz constrainttir.



Burdada arkadaşlar GETDATE() datetime fonksyonları ile bir kayıt girilmediği zaman direk olarak geçerli tarihi eklemişiz.

Check : Constraintler arasında en çok bana göre farklılık gösteren Checktir arkadaşlar.Çünkü Uygulandığı alanlar üzerinde kontrol işlemi yapar eğer uygunsa veriyi kaydeder.



İlk adımda önce uygulayacağımız kolonun üstüne geliriz.Ardından Resimde Görünen Check Cons... seçeriz ve karşımıza.



Burda yeni bir Check eklemek için Add diyoruz ve sağ kısmında Expression Satırı diyicem aslında hizasında yazdığım karşılaştırma var.Burdaki karşılaştırmada şöyle bir hikaye var arkadaşlar.Kimsenin yaşı -1 yada -2 olabilirmi tabiki olamaz.bu yüzden gelen verileri kontrol etmemiz gerekiyor.Sonraki adımda ise koşulumuzu yazıcaz arkadaşlar.Burda Checkler C#'da yazdığımız IF neyse ona denk düşmektedir.



Checkimizide burda yazıyoruz arkadaşlar ok dedikten sonra herşey süper bir şekilde çalışıyor.

Aslında diğer Constraintler ile ilgili pek fazla bilgi vermedim denebilir benim asıl bahsetmek istediğim Check Constraintlerdi.Umarım yardımcı olur sizlere.Okuduğunuz için teşekkürler