For Döngüsü
Yazımda döngü yapılarından biri olan For yapısı hakkında bilgi vericem.Döngü nedir ?? Adı üstünde döngü yani bir başlangıç ve bitiş noktası vardır ve bu noktalar arasında tekrar eder.Şöyle düşünürsek hayatımızdan bir günü ele alalım.Sabah uyanınca gün içindeki döngü başlar taki akşam yatağa girip uyuyana kadar .Her gün içerikte farklı işlerimizi yapsakta sonuç yine aynıdır tekrar etmek ve sadece tekrar etmek.
class Program
{
static void Main(string[]
args)
{
for
(int i = 0; i < 10; i++)
{
Console.WriteLine(i);
}
Console.ReadKey();
}
}
Örnekte basit bir for döngüsü var.Örnek üzerinden gidicek olursak for döngüsü başladığında 3 adet yapı vardır.İlk yapımız döngü değişkeni döngüdeki başlangıç değerini belirtir "int i = 0;".İkinci yapımız ise döngü değişkenin maximum alabileceği değer ile ilgilidir "i < 10;".Üçüncüsü ise döngü değişkenimizin artış oranıdır "i++".Bu değer artabileceği gibi azalabilirde.
For kelimesinin Türkçe karşılığı "için" kelimesine denk düşer.Belirttiğim gibi i değişkenini döngü değişkeni olarak tanımladım.For i değişkeni için çalışır.Örneğimizdeki for döngüsü i'nin alıcağı 0 değeri için , 1 değeri için , 2 değeri için...... taki i değeri ikindi parametrede belirlenen koşula gelene dek devam eder.
Resimde ilk for örneğimizin ekran çıktısını görüyoruz. For döngüsünün i için aldığı değerler ve parametre olarak atadığımız i<10 değerine kadar dönmesi.
Farklı bir örnek daha yapmak istiyorum arkadaşlar.Bu seferki örnekte sayı kullanmıycam.Yapmak istediğim örnekte 'a' dan 'z' kadar olan harfleri console ekranında göstermek istiyorum.
for (char harf = 'a'; harf <= 'z';
harf++)
{
Console.WriteLine(harf);
}
Döngümüzde başlangıç değeri olarak 'a' harfini verdik ve 'z' harfine kadar dönmesini istedik.
Ekran çıktımızda yazdığımız koda karşılık gelen bir görüntü servgileniyor ve sorunsuz çalışıyor.Döngüler oldukça geniş bir konu olduğu için önce tüm döngüleri bitirip ardından daha fazla örnek vermeye çalışıcam.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder