17 Nisan 2012 Salı

C#'da Object Oriented Programming (OOP) Giriş

Merhaba arkadaşlar.Sizlere OOP'den(Türkçe açılımı Nesne Yönelimli Programlama) bahsetmeden önce biraz geçmişten bahsetmek istiyorum.OOP'den önceki dönemlerde bilgisayarlar daha çok hesaplama yapmak için kullanılıyordu. Finansal ve Mali işlemler gibi. Bugünkü kullanım şekli çok farklı 1960 larla günümüzü yan yana koyduğumuz zaman bugün inanılmaz farklı bir yerdeyiz.Tabletler akıllı Telefonlar bugün olmazsa olmazlarımızdan.Gelişimlerini düşününce ve ne amaçla kullandığımızı düşününce elbetteki çok büyük farklar var. Eski günlerde hesaplama gibi işlemler için kullanırken bugün hayatımızı dijital ortama uyarlamamızı sağlıyorlar.
Bugün internette dolaşırken birçok farklı yapı birçok farklı site görebiliriz.Birçoğu günlük hayatımızın içerisinden kesit alınıp programlanmıştır.Bunlarla ilgili birkaç örnek vermek istiyorum dostlar.

Facebook'u ele alalım bolca özelliği var aklıma ilk gelenlerden biri fotoğraf albümleri.Eskiden birisinin düğünü olurdu giderdik oynardık eğlenirdik sevdiklerimizin mutlu gününde bolca Fotoğraf çekilirdik. Sonrada fotoğrafçıdan resimleri alır ve bir albüm yapar saklardık ara ara bakar geçerdik. Şimdiyse dijital fotoğraf makineleri ile resimleri alıp facebookta albüm oluşturup ordan bakıyoruz.

E-Ticaret sitelerini ele alalım bu seferde eskiden dışarıya çıkardık alışveriş yapmaya.Çarşı pazar ne ihtiyacımız varsa ona yönelik olarak dolaşırdık ve alışverişimizi yapardık.Bugün bunların yerini web siteleri aldı. Ürünleri kategorilere göre listeliyorlar ve sepete ekleyip ödememizi yapıyoruz üründe bize geliyor.

Albümler oluşturuyoruz alışveriş yapabiliyoruz ve dahasıda var tabiki bunlar sadece örnekti.Gerçekten tek farkı bu örneklerde ortamın dijital olması.Herşeyin dijital ortama taşınması.

Örnekleri düşününce ben OOP'i gerçek hayatı programlamak olarak görüyorum.Bunun için iyi bir gözlem yapmak gerekli tabikide.

Eskiden posta atardık şimdi ePosta atıyoruz arkadaşlar böyle bir örneğimiz daha var elimizde yine gerçekte olan birşey dijital ortama geçmiş durumda.

1-Mektubu kim yazar ?

2-Mektubu yazdıktan sonra gider posta kutusuna atar.


3-Postacı gelip alır ve adrese götürür.

4-Posta atılan kişide mektubu okur.

İnsan mektubu yazar bir nesne oluşturur.

Posta Kutusuna atar posta kutusuda başka bir nesnedir.

Postacı gelir mektup nesnesinin üzerindeki bir değeri okur bu değer adres bilgisidir ve adrese götürür.

Son olarakta diğer kişi mektubu alır ve okur.Nesne ile iletişime geçer arkadaşlar.

Gerçek dünya nesneler bu nesnelerin birbirleri ile iletişimi ile geçiyor.Yani gerçek hayat nesnelerden oluşuyor ve nesnelerin değerleri (Biz cihazın seri numarası) ve davranışlarından (işlev ve fonksyonları) ibarettir.Şöyle diyelim o zaman karşınıza bir nesne alın ve özelliklerini düşünün birde bu nesnenin bir işlevi vardır bir işe yarar bunuda fonksyon olarak düşünün işte bu nesneyi dijital ortama geçirmeye biz OOP diyoruz.

OOP programlamada nesneler dizayn ederek ve bu nesnelere işlemler yükleyerek programlama yapmamızı sağlayan bir tekniktir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim arkadaşlar.

1 yorum:

  1. Recep bey reel ile sanal arasında çok iyi bağlantı kurup bunu çok iyi anlatmışsınız. OOP mantığı daha güzel anlatılamazdı teşekkür ediyoruz..

    YanıtlaSil